KARGO BEDAVA
4.8 (214 yorum)
850,00 TL KDV Dahil

SMMM Borçlar Hukuku - SMMM Borçlarda Nedensiz Zenginleşme Konu Anlatımı

Sitemizin bu bölümünde SMMM Staja Başlama Borçlar Hukuku - SMMM Borçlar Hukukunda Nedensiz Zenginleşme konusunu anlatacağız. SMMM Borçlar Hukuku Eğitim Setini sahip olarak, uzman kadromuz ile hazırlanan SMMM Borçlar Hukuku Eğitim Setimde konu anlatımı, bütün konuya ait soru çözümlerini, çıkmış soru çözümleri, çıkabilecek sorularını rahatlıkla bulabilirsiniz.

Nedensiz Zenginleşme:

1. Nedensiz Zenhinleşme:  Hiçbir neden yokken zengin olunması. Komş-unun tavuğu kümesime 2 tane yumurta bıraktı. Bu durumda nedensiz zenginleşme vardır.

Hiçbir neden yokken zenginleşen borçludur.  Arkadaşıma borçlu olduğumu sanıp 10 milyon lira verdim ama borçlu değilim. BEnim mal varlığım azaldı ama diğerinin ki arttı . Neden yok

2. Nedensiz Zenginleşmenin Koşulları

Nedensiz Zenginleşmenin Olması İçin 4 koşul gereklidir.
TAraflardan biri zenginleşecek yani mal varlığında artış olacak.  veya beklenen azalma yapılmamış engellenmiş ise.  Borcum vardı ödemedim dolayısı ile mal varlığım arttı.
MAl varlığının azalması, fakirleşme.
Fakirleşmenin bir nedenini olmaması gerekir.
Zenginleşme ile fakirleşme arasında bir nedensellik ilişkisinin olmaması gerekir.

Fakirleşen taraf dava açabilir. Nedensiz zenginleşme sonucundaki davalar ikincil ( tarihi nitelikte) davalardır. Eğer bir kişi zararını hukuki işleme, mülkiyete haksız eyleme dayanmıyorsa nedensiz zenginleşme davası açabilir. Kişinin zararı hukuki işleme, haksız eyleme dayanıyorsa nedensiz zenginleşme davası açılamaz. İade ile yükümlü kişi iyi niyetli ise arta kalan miktarı. tutarı öder, iyi niyetli değilse nedensiz zenginleştiği miktar ya da tutarın hepsini öder.

Bu davalar için de 1 ve 10 yıllık zaman aşımı süresi geçerlidir.

3.Borcun İnfazı: Borcu borcunu yerine getrdi ama nasıl kanıtlayabilir. Adamın borcu var. Borcunu ödedi ama alacaklı dava açıyor yeniden. Adam borcu ödediğini ispatlaması için 2 olasılık vardır.
Sözleşme YAparak (yazılı belge)
MAddi Eylem: HEr türlü delille olur. Şekil şartı yoktur.

Hukuki işlemler yapılırken ispat koşulu şekli aranır. FAkat maddi delilleri her türlü delille kanıtlarız.  Elma verdim o da aldı sözleşme yaptım. Bu sözleşme yazılı belge ile kanıtlanır. Edim netse borçlu onu vermelidir.