SMMM Yeterlilik Finansal ( Mali ) Analiz Türleri Analizi - Finansal ( Mali ) Analiz Türleri Konuları

Sitemizin bu bölümünde SMMM Yeterlilik Finansal ( Mali ) Analiz Türleri Analizi - SMMM Finansal ( Mali ) Analiz Türleri konularını anlatacağız. SMMM Yeterlilik Finansal ( Mali ) Analiz Türleri Analizi Eğitim Setini sahip olarak, uzman kadromuz ile hazırlanan SMMM Yeterlilik Finansal ( Mali ) Analiz Türleri Analizi Eğitim Setimde konu anlatımı, bütün konuya ait soru çözümlerini, çıkmış soru çözümleri, çıkabilecek sorularını rahatlıkla bulabilirsiniz.

Finansal ( Mali ) Analiz Türleri
1- ) Yapanın Kimliğine Göre Mali Analiz ( veya Finansal Verilerin Çeşitliliğine Göre)
Bu analiz şeklinde, analizi yapan kişinin işletme ile bağlantısı önemlidir. Bu açıdan analiz, İç  Analiz ve Dış Analiz diye ikiye ayrılır.

İç Analiz:  İşletmenin kadrolu elemanları(işletmenin yöneticileri, muhasebecileri ve iç denetçileri gibi) tarafından genellikle yöneticiler için hazırlanan analizlerdir.

Analizi yapan işletme içinden olduğu için, yapılan iç analizlerde işletmenin yayınlamış olduğu temel ve ek finansal tablolanna ilaveten, işletmeye ait her türlü doküman (muhasebe defterleri, belgeler vs.) kullanılmaktadır. İç analizler Planlama ve Kontrol bakımından oldukça önemlidir. Genellikle amacına göre de aynı zamanda yönetim analizidir.

Sonuçları pek güvenilir değildir

Dış Analiz:  İşletmenin kamuoyuna yayınlamış olduğu finansal raporlardan yararlanarak, işletmenin kadrolu elemanlan olmayan üçüncü kişi ve kurumlar tarafından yapılan analizlerdir.

Analizi yapanlar tamamen işletme dışından olduğu için, yalnızca işletmenin kamuoyu ile paylaşmış olduğu raporiar ve bilgilerle yetinmek zorundadırlar

 

2-) İçeriğine (Kapsamına) Göre Mali Analiz
Statik Analiz: Bir işletmenin tek bir dönemine ait bilanço veya gelir tablosunun kendi içinde analize tabi tutulmasıdır.

Başka bir tanımla; işletmenin, belirli bir döneme (tek döneme)ait mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin tespit edilip incelendiği analizdir. Örnek: Dikey ve Oran analizi Statik analizdir.

Dinamik Analiz: İşletmenin birbirini izleyen dönemlere ait (birden fazla) finansal verilerin ve göstermiş oldukları verileri birbiriyle karşılaştırmak üzere gerçekleştirilen analizdir. Örneğin. Yatay ( Mukayeseli ) ve Trend analizi dinamik analizdir.

Başka bir tanımla ifade edecek olursak, aynı uzunlukta ve birbirini takip eden en az iki döneme ait bilanço veya gelir tablosu kalemlerinin karşılıklı olarak incelenmesidir.

Analizlerde işletmenin dönemler boyunca gösterdiği değişim ortaya konularak, işletmenin dönemler arasındaki karşılaştırması yapılmaktadır.
 Buna ilaveten, işletmenin aynı sektördeki diğer işletmelerle karşılaştırmaları yapılabilmektedir.
 İçeriğinden de anlaşılacağı gibi gelecek dönemlere ilişkin tahminlerin yapılmasına yardımcı olmaktadır

3-) Yapılış Amacına Göre Mali Analiz
Yönetim Analizi: Bu analiz işletme hedeflerinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini belirlemek, işletme faaliyetlerinin başarısını ölçmek ve geleceğe yönelik sağlıklı kararlar vererek işletmenin kârlılığını arttırmak amacıyla yapılır.

İşletme yönetiminin alacağı kararlara dayanak oluşturmak üzere, yönetimin isteği doğrultusunda, isletme yönetimi ıcın yapılan analizdir.

Bu analizde amaç her türlü finansal tablo ve dökümanlardan yararlanarak işletme yönetimine işletme ile ilgili çeşitli konularda gerekli verileri vermek ve alacakları kararlarda yönetime ışık tutmaktır.
Bu analiz türünde; işletmenin verimlilik, karlılık, likidite ve finansal durumu, gibi konularda saptamalar yapılarak işletmenin geçmiş dönemlerine, diğer işletmelere ve bütçe hedeflerine göre karşılaştırması yapılır.
Yapılan karşılaştırmalar yoluyla işletmenin planlaması ve kontrolünün daha etkili biçimde yapılması sağlanır.

Yatırım Analizi: İşletmeye ortak olan (hisse senedi olanlar) veya ortak olmayı düşünenler ile işletmeye uzun vadeli kaynak sağlayan (şirketin tahvilini elinde bulunduranlar) veya sağlayacak olanlar tarafından yapılan analizdir.

Uzun vadeli olarak işletme finansmanına katkı sağlayan veya sağlayacakların (hisse senedi ve tahvil yatırımcısı) bir başka ifade ile işletmeye devamlı sermaye koyan yada koymayı düşünenler tarafından yapılan analiz türüdür.

Başlıca yapılma amacı isletmenin gelecek dönemlerdeki kazanma gücünün yeterliliğinin ortaya konulmasıdır.

Yatırımcılar, yapmış oldukları yatırımın beklenen getirileri ile birlikte elde edilen gelirlerin kendilerine zamanında ödenip ödenmeyeceği konusu ile ilgilendikleri için, bu analiz türünde işletmenin kazanma gücünün yeterliliğinin yanısıra, yatırımın emniyeti, ve karlılık durumu da analizin önemli birer parçalarıdır.

Kredi Analizi: İşletmenin kredi talebinde bulunduğu banka ve benzeri finans kuruluşları tarafından yapılan analizlerdir.

Analizin amacı; öncelikle işletmenin likidite durumu saptanarak Kısa Vadeli Borçlarını zamanında ödeyebilme gücünün araştırılmasıdır.

Gerek işletmeye kredi sağlayan finansman kuruluşları, gerekse işletmeye kredili mal satan diğer işletmeler, işletmeye verecekleri borcun tutarını, vadesini ve teminat olarak isteyecekleri karşılıkların risk durumuna göre tutarlarını saptayabilmek için, kredi analizi yapmaktadırlar.

Kredi Analizi konusu incelenirken. 5K Kuralı ve Kredi Pazarlık Doğrusu üzerinde durulması gereken konulardır.

Kredi Değerlendirilmesinde ( Analizinde ) Kullanılan 5K ( 5C ) Kuralı
Karakter: İşletme yönetiminin güvenilirliğini ve dürüstlüğünü ifade eder, işletmeye daha önce icra takibi yapılmış mı, işletme başka bankalardan aldığı kredileri zamanında ödemiş mi, senetleri protesto edilmiş mi gibi soruların cevabı işletmenin güvenilirliği hakkında bilgi vermektedir.
Kapasite : Kredi talebinde bulunan işletmenin karakteri ne kadar iyi olursa olsun işletmenin kapasite yönünden sorunları varsa kredinin geri ödenmesinde sorunlar olacaktır. Bu nedenle kredi talebinde bulunan işletmenin, alacağı krediyi ve faizlerini zamanında ödeyebilecek bir satış düzeyini sağlamaya yetecek kapasitesi var mı. Varsa da kapasitesini ne oranda kullandığı da kredi değerlendirmesi açısından önemlidir.
Kefil (Kefalet) : Kredi talebinde bulunan işletmenin uygun bir kefilinin veva teminatının olması kredi talebinin karşılanmasına kolaylık sağlayabilecektir.
Kapital (Sermaye); İşletmenin ortaya çıkacak muhtemel risklerden kaynaklanabilecek kayıplan karşılayabilecek özkaynağa (sermaye) sahip olması, kredi talebinin karşılanması için oldukça önemlidir. Kısacası işletmenin yeterli miktarda özkaynağa sahip olmasını ifade eder.
Koşullar : Kredi talebinde bulunan işletmenin faaliyetlerini sürdürdüğü ekonomik ortam ve içinde bulunduğu sektörün koşulları kredi değerlendirilmesinde önemli bir yere sahiptir.

5K Kuralında bazı kaynaklarda koşullar verine kazançlar ifadesi de kullanılmaktadır. Kazançlar isletmenin kazanma veya kar sağlama potansiyelinin ortaya konulmasıdır.

Kredi Pazarlık Doğrusu
Kredi veren kuruluşlar verecekleri kredilerin zamanında ödenmesi için işletmenin likidite seviyesinin yüksek olmasını isterlerken, yüksek likidite işletmenin karlılığı üzerinde olumsuz etki yapacağından dolayı işletmeler de yüksek likidite durumunu tercih etmezler. Bir başka ifade ile kredi veren kuruluşlar, işletmenin net işletme sermayesi düzeyinin artırılmasını talep ederken; işletmelerde daha fazla net işletme sermayesi bulundurmanın işletme karını azaltacağını düşünerek bu talebe direnç gösterirler. Finans teorisinde kredi veren kuruluşlar ile işletmeler arasında var olduğu ileri sürülen bir talep – direnç sınırının bulunduğu varsayılır ki bu sınıra Kredi Pazarlık Doğrusu denilmektedir

Kredi analizlerinde ayrıca aşağıdaki gibi pek çok faktör göz önünde bulundurabilmektedir.

İşletme büyüklüğü
Yasal şekli
Organizasyon yapısı
Muhasebe sistemleri
Personel yapısı
Kapasite kullanımı
Personelin eğitim durumu
Satışlara bağımlılık
Hammaddeye bağımlılık
Kalite kontrolü