KARGO BEDAVA
4.8 (214 yorum)
850,00 TL KDV Dahil

SMMM Tarih Cumhuriyet Dönemi Dış Politika Konu Anlatımı

Sitemizin bu bölümünde SMMM Staja Başlama Tarih Cumhuriyet Dönemi Dış Politika konusunu anlatacağız. SMMM Tarih Eğitim Setini sahip olarak, uzman kadromuz ile hazırlanan SMMM Tarih Eğitim Setimde konu anlatımı, bütün konuya ait soru çözümlerini, çıkmış soru çözümleri, çıkabilecek sorularını rahatlıkla bulabilirsiniz.

     
CUMHURİYET DÖNEMİ DIŞ POLİTİKA

YABANCI OKULLAR SORUNU

Lozan antlaşmasında Türkiye kendi sınırları içindeki bütün eğitim kurumlarına tam hakim olacağı ilkesini kabul ettirmişti. Tevhid–i Tedrisat Kanunu'nun çıkmasından sonra Türk hükümetleri bütün yabancı ve azınlık okulla­rının bağımsızlık ve laiklik ilkelerine uygun bir eğitim öğretim yapmaları doğrultusunda denetledi. Bu okullarda Türk Tarihi  Türkiye Coğrafyası ve Türkçe derslerinin Türk öğretmenler tarafından verilmesini kararlaştırdı. Bazı okullar bu esaslara uymayarak bağlı oldukları ülkelerin elçileriyle alınan kararların değiştirilmesini istediler. Türkiye başvuruları kabul etmeyerek bağımsızlık ilkesine uygun bir politika izlemiştir.
Not: Osmanlı Devleti zamanında yabancı okullar hristiyanlık ve milliyetçilik propagandaları yaparak bir çok sorunlara yol açmışlardı. Türkiye Cumhuriyeti bağımsız­lık ve laiklik ilkelerine uygun politika izleyerek Osmanlı Devletinin karşılaştığı sorunlarla karşılaşmayı önlemiştir.

MUSUL SORUNU
Musul sorunu Lozan'da çözümlenmemişti. Sorunun çözümü Türk ve İngiliz hükümetleri arasında yapılacak görüşmelere bırakılmıştı. 1924 yılında İstanbul'da başla­yan görüşmelerde sonuca ulaşılamadı. Türkiye Milletler Cemiyetine başvurarak Musul'da referandum istedi. İngiltere buna karşı çıktı. Bu süreçte İngiltere Milletler Cemi­yetinde çok etkindi ve Türkiye Milletler Cemiyetinin üyesi değildi. Milletler Cemiyeti İngiltere'nin politikasını destekledi. Türkiye Musul'a askeri harekât yapmayı değerlendirmeye başladı. Güney Doğu Anadolu'da çıkan Şeyh Sait isyanı Türkiye'yi zayıf duruma düşürdü. Milletler Cemiyeti Musul'u İngiliz mandasında olan Irak krallığına ait olduğunu kararlaştırdı. Bunun sonunda her iki taraf bu kararı esas alan bir anlaşma imzaladılar.
Ankara'da 1926 yılında yapılan anlaşmaya göre;
a) Musul Irak hükümetine ait olacak
b) Irak hükümeti petrol gelirinin yüzde onunu Türkiye'ye verecek.
Not: 1926 Ankara anlaşmasıyla Irak sınırı kesin bi­çimini aldı.

TÜRK  YUNAN NÜFUS DEĞİŞİMİ (Mübadelesi)
Lozan Antlaşmasında Türkiye'de kalan Rumlarla  Yunanistan'da kalan Müslümanların (Türklerin) değişimi konusunda bir sözleşme yapılmıştı. Sözleşmeye göre İstanbul'a yerleşmiş Rumlarla  Batı Trakya'daki Türkler yerlerinde kalacaklar  bu yerlerin dışındaki Türk ve Rumlar karşılıklı olarak değiştirilecekti.
Nüfus değişimi başlayınca Yunanistan yerleşik deyimini kendi çıkarına yorumlayarak İstanbul'a daha fazla Rum yerleştirmeyi amaçladı. İki ülke arasındaki ilişkiler gerginleşti. Sorunun çözümü için Milletler Cemiyetine başvuruldu. Sorun Milletlerarası Adalet Divanında çö­zümlenmedi. Yunanistan'ın başbakanı Venizelos çıkabi­lecek bir savaşın Yunanistan'ın yararına olmadığını gördü. 1930 yı­lında ilişkiler düzeldi. Sorun Türkiye'nin savunduğu doğ­rultuda çözüldü.

Türkiye'nin Milletler Cemiyetine Girmesi (1932)
Milletler Cemiyeti'nin kurulması  ABD Cumhurbaşkanı Wilson'un I. Dünya savaşı yıllarında açıkladığı ilkelerde ilk kez duyurulmuştu. I. Dünya Savaşı sonunda Milletler Cemiyeti kuruldu. Ancak cemiyet I. Dünya Sa­vaşının galibi olan devletlerin hakimiyetine girdi. Bu ne­denle Türkiye Cemiyete şüpheyle baktı.
Türkiye silahsızlanma ve uluslararası barış konu­sunda önemli adımların atılmasını dikkate alarak  Milletler Cemiyetine katılma davetine olumlu YANIT verdi. 6 Temmuz 1932'de Milletler Cemiyeti Genel Kurulu oybir­liği Türkiye'yi üyeliğe kabul etti.

Balkan Antantı (9 Şubat 1934)
Türkiye Yunanistan dostluğunun kurulması Balkanlı Devletleri arasında olumlu karşılanmıştı. Bu süreçte İtalya Arnavutluğu baskısına alarak diğer Balkanlı devletleri tehdit ediyordu. Aynı şekilde Almanya'da Avrupa'da yayılmacı politikayı hedefledi. Bulgaristan ise toprak ka­zanmayı amaçlıyordu. Bu olaylar diğer Balkanlı devletleri birbirine yakınlaştırdı. Bunun sonucunda Türkiye  Yunanistan  Yugoslavya ve Romanya arasında antant kuruldu. Böylece Türkiye batı sınırlarını güvenceye aldı. Ancak İtalya'nın baskıları sonucu antant 1939 yılında dağılmıştır.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ (1936)
İkinci Dünya Savaşına yol açan gerilimler başlayınca Türkiye Lozan'da Boğazlar kararına imza atan devletlere başvurarak kendi güvenliği kuvvetlendirmek için Lozan'daki Boğazlar Statüsünde değişiklik istedi. İngiltere ve Sovyetler Birliği Türkiye'nin bu başvurusunu destekledi­ler. Bunun sonucunda İsviçre'de Montrö şehrinde Boğazlar Sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye göre:
– Lozan antlaşmasında kurulmuş olan Boğazlar Komisyonu kaldırıldı.
– Türkiye Boğazların her iki yakasında asker bulundurma hakkını kazandı.
– Türkiye savaşa girerse Boğazları istediği gibi yönetme hakkını elde etti.
– Karadeniz'de kıyısı olan devletler belirlenen özelliklerdeki savaş gemilerini Boğazlardan geçirebilecek.
Montrö Sözleşmesiyle Türkiye Doğu Akdenizde gücünü artırdı.

Not 1: Montrö Sözleşmesinin yapıldığında İngiltere ve Rusya  Almanya ve İtalya'nın yayılmacı politikalarına tepki olarak Türkiye'yi desteklemişlerdir.

Not 2: Montrö sözleşmesini izleyen süreçte Türkiye ve İngiltere arasında ilişkiler gelişmeye başlamıştır. Sovyetler Birliği bu yakınlaşmayı hoş karşılamamış ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında Boğazlarda savaş gemisi geçirmeyi amaçladığından Montrö antlaşmasında değişiklik istemiştir. Türkiye buna karşı çıkmıştır.

SMMM Tarih Osmanlı Devletinde Islahatlar SMMM Tarih 20. Yüzyılda Osmanlı Devleti SMMM Tarih 1.Dünya Savaşı SMMM Tarih Wilson İlkeleri (8 Ocak 1918) SMMM Tarih Mondros Ateşkes Anlaşması SMMM Tarih Sevr Antlaşması SMMM Tarih Kurtuluş Savaşı'na Hazırlık Dönemi SMMM Tarih Havza Genelgesi SMMM Tarih Erzurum Kongresi SMMM Tarih Sivas Kongresi ve Önemi SMMM Tarih Doğu Cephesi SMMM Tarih Güney Cephesi SMMM Tarih Batı Cephesi SMMM Tarih Londra Konferansı ve Sonuçları SMMM Tarih Moskova Antlaşması (16 Mart 1921) SMMM Tarih II. İnönü Savaşı (23 - 1 Nisan 1921) SMMM Tarih Eskişehir - Kütahya Savaşları SMMM Tarih Sakarya Meydan Savaşı SMMM Tarih İtilaf Devletleri'nin Barış Teklifleri SMMM Tarih Büyük Taarruz SMMM Tarih Mudanya Ateşkes Anlaşması (11 Ekim 1922) SMMM Tarih Lozan Antlaşması SMMM Osmanlı Devletinde Islahatlar ve Demokratikleşme Hareketleri SMMM Tarih 20. Yüzyılda Osmanlı Devleti SMMM Tarih Osmanlı Devleti SMMM Tarih 1. Dünya Savaşının Nedenleri 1. Dünya Savaşında Cepheler 1. Dünya Savaşın Sonuçları SMMM Tarih Wilson İlkeler SMMM Tarih Mondros Ateşkes Antlaşması Paris Barış Konferansı SMMM Tarih İzmir'in İşgali SMMM Tarih Amiral Bristol Raporu SMMM Staja Başlama Tarih Sevr Antlaşması Konuları SMMM Tarih Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi Mustafa Kemal'in Samsuna Çıkması SMMM Tarih Havza Genelgesi SMMM Tarih Amasya Genelgesi SMMM Tarih Erzurum Kongresi SMMM Staja Başlama Tarih Sivas Kongresi SMMM Tarih Amasya Görüşmesi SMMM Tarih Temsil Heyeti'nin Ankara'ya Gelişi SMMM Tarih Osmanlı Mebusan Meclisi'nin Toplanması SMMM Tarih Misaki Milli SMMM Tarih İlk TBMM SMMM Tarih TBMM'ye Karşı Çıkan İsyanlar SMMM Tarih TBMM Aldığı Tedbirler SMMM Tarih TBMM'ye Karşı İsyanlar ve Alınan Önlemler SMMM Tarih TBMM'nin Ayaklanmalara Karşı Aldığı Önlemler SMMM Tarih Kurtuluş Savaşı SMMM Tarih Doğu Cephesi SMMM Tarih Güney Cephesi SMMM Tarih Batı Cephesi SMMM Tarih 1.İnönü Savaşı SMMM Tarih 2.İnönü Savaşı SMMM Tarih Kütahya - Eskişehir Savaşları SMMM Tarih Sakarya Meydan Savaşı SMMM Tarih Büyük Taaruz Ve Baş Komutanlık Meydan Savaşı SMMM Tarih Mudanya Ateşkes Antlaşması SMMM Tarih Eğitim - Öğretim Alanında Yapılan Yenilikler SMMM Tarih Hukuk Alanında Yapılan Yenilikler SMMM Tarih Ekonomi Alanında Yapılan Yenilikler SMMM Staja Giriş Tarih Soru ve Çözümleri SMMM Staja Giriş Tarih Soru ve Çözümleri 2