Hedefinize odaklanmanız sizin zorlu süreçte daha kolay ders çalışmanızı sağlayacaktır. Bunun için bir plan yapmanız şarttır. Bu planı günlük, haftalık ve aylık olarak ayırabilirsiniz.
Eksik olduğunuz dersler ya da konularda fazla zaman ayırıp, tam olduğunuz konularda daha az zaman ayırabilirsiniz.
Planınız gerçekçi ve gerçekleştirilebilir hedefleri olan bir program olmalıdır. Bunun için bir rehber öğretmen ya da eğitimciden yardım alabilirsiniz. Günlük çalışmalarınızı 4-5 saatin altına düşürmemeli, 7-8 saatin üzerine de çıkarmamalısınız.
Eğer Temel Lise’ye gidiyorsanız zaten okulunuz sizi sınav odaklı hazırlayacaktır. Okulda geçirdiğiniz zamanın dışında eve geldiğinizde 1,5 saatten fazla olmamak kaydıyla dinlenerek ders çalışmaya başlayabilirsiniz. Aynı şekilde Anadolu ve Fen liselerinde okuyorsanız da okulda öğle aralarınızı daha kısa tutarak kalan sürede ders çalışabilirsiniz.
Unutmayın beyin hiçbir zaman yorulmaz, onu dinlendirmenin tek yoku bir uğraştan farklı bir uğraşa geçmektir. Yani Matematik çalışıyorsanız yorulduğunuzu hissettiğinizde 5 dakika ara verip Türkçe çalışabilirsiniz. Ayrıca günü 24 saat olarak düşünürsek uyku, okul, dinlenme ve çalışma olarak ayırabilirsiniz.
6 saat uyku sizin için yeterli olacaktır. 8-9 saatinizi okulda geçireceğinizi düşünürsek, rahatlıkla günlük 4-5 saat ders çalışabilirsiniz. Kalan zamanınızıda dinlenme, yol, yemek gibi şeyler için ayırabilirsiniz.
Aslında siz geçmiş yıldan tecrübe sahibisiniz. Daha önce yaptığınız hataların muhasebesini yaparsanız bu yıl aynı hatalara düşmez ve istediğiniz üniversiteyi ve bölümü kazanabilirsiniz. Bunun için bir programınızın olmadı şarttır.
Kısa vadeli planlar ve uzun vadeli planlar yapmalısınız. Eğer sınava hazırlanmak için bir kursa gidiyorsanız kursta geçirdiğiniz günler daha az çalışıp tüm gündür evde olduğunuz günler daha çok çalışarak açığınızı kapatabilirsiniz. Ancak günlük çalışmalarınız 4 saatin altında olmamalıdır. Haftalık ise 42-45 saatin altına kesinlikle düşmemelisiniz.
Eğer etrafınızda kütüphane gibi ders çalışma yerleri varsa arada değişik bir mekân olarak gidebilirsiniz. Bu durum etrafınızda ders çalışan insanları görmenizi sağlar ve motive olursunuz.
Genellikle yapılan hataların başında sınava ilk hazırlanmaya başladığınızda Çok fazla çalışmak, daha sonraki zamanlarda ise yorularak çalışmayı bırakmak gelmektedir. Ancak günlük 4 saat ile başlayıp iki hafta sonra 5 saate çıkarmak gibi bir yöntem izleyebilirsiniz. Böylece bünyenize yoğun çalışma temposuna hazırlamış olursunuz.
Uyumadan önce yapacağınız 20-30dakikalık bir tekrar size çok fayda sağlayacaktır. Genellikle öğrencilerin yaptığı büyük yanlışlardan biri tekrarı hafife almaktır. Eğer tekrarlarınızı sesli daha kalıcı bir yöntem uygulamış olursunuz.
Ders çalışmanın neresi eğlenceli olur ki demeyin. Eğer sonunda bir başarı varsa bu başarının bir parçası da ders çalışmaktır eğer günlük planlarınızı 25 dakika ders 5 dakika mola şeklinde yaparsanız sıkılmanıza ve yorulmamıza fırsat kalmadan çalışabilirsiniz. Ayrıca telefonlarını za kendi sesinizle tekrarlarınızı kaydederseniz ders çalışmak istemediğiniz zamanlar da bu ses kaydını dinleyebilirsiniz.
Bir başka yolu ise bir filmi parçaya bölerek molalarınızda 15-20 dakika izleyebilirsiniz. Böylece zihninizi farklı bir uğraşa yönlendirerek dinlendirirsiniz. 15 dakikalık şekerleme denilen uyku uyuyabilirsiniz. Bir de günlük egzersiz yapmayı unutmayın sağlığınız için önemlidir.