KARGO BEDAVA
4.8 (214 yorum)
850,00 TL KDV Dahil

İktidarın meşruiyet sorunu, iktidarın kaynağıyla yakından ilgilidir. 

Çünkü, her iktidar kendi kaynağının ilkelerine, dayanaklarına bağlı kaldığı sürece meşru sayılabilir. Devleti yönetenler, iktidarlarını bir meşruiyete dayandırmazlarsa, o iktidar sürekli olamaz. Bu nedenle meşruiyetin ölçütü iktidarın kaynaklarına dayalı olarak açıklanabilir. Bu açıklamalar genel olarak dört tanedir. 

a) İktidar kaynağını “insanın doğasından” alır. İktidar, toplumun içten ve dıştan gelebilecek tehlikelere karşı korunma ihtiyacından doğar. İnsanları koruma, temel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılama, ahlaki olarak olgunlaşma ve erdemli insanlar yetiştirme gibi işlevleri yerine getiren iktidar meşru sayılır. Önemli temsilcileri Platon, Aristoteles, Farabi ve İbn-i Haldun.

b) İktidarın kaynağı “Tanrı”dır. Devlet, Tanrı’nın istediği bir kurumdur. İktidar sahipleri Tanrı’nın yeryüzündeki temsilcileridir. İktidar, toplumu Tanrı’nın koyduğu bu yasalara uygun şekilde yönettiği sürece meşrudur. İslam toplumlarında ve Orta Çağ Avrupa’sında benimsenen anlayıştır. Önemli temsilcisi St. Augustinus (354-430).

c) İktidar kaynağını “toplumdaki bireylerin birlikte yaşama isteğinin bir sözleşmeye dayalı olarak ortaya koymasından” alır. Yani devlet ortak iradenin (sözleşmenin) bir ürünüdür. İktidar, ortak iradenin isteği sayılan şeyleri gerçekleştirmesiyle meşru sayılır. Hobbes’e göre, insan doğal durumunda kendi varlığını tehdit eder. İnsanlar birbirlerine karşı duydukları sevgiden değil de birbirlerinden korktukları için bir araya gelerek bir takım haklarını kullanma yetkilerini üstün güce yani devlete devretmişlerdir. Devlet var olmazsa insanlar birbirlerine zarar verirler. Yani devlet, insanların zorunlu olarak bir arada yaşama isteğinden doğmuştur. Önemli temsilcileri T.Hobbes, J.Locke ve J.J.Rousseau. 

d) Marksizm anlayışına göre, devlet hizmet ettiği sınıfın çıkarlarını korumasıyla meşru kalır.

YKS TYT Felsefe TYT Felsefe - Felsefeyle Tanışma TYT Felsefe Felsefenin Alanı TYT Felsefe Geçmişten Geleceğe Felsefenin İşlevi TYT Felsefe Hikmet İlişkisi TYT Felsefe Bilgi Felsefesi TYT Felsefe Bilgi Türleri TYT Felsefe Bilimsel Bilginin Özellikleri TYT Felsefi Bilginin Özellikleri TYT Felsefe Doğruluk ve Gerçeklik TYT Felsefe Bilginin Doğruluk Ölçütleri TYT Felsefe Bilgi Felsefesinin Temel Problemleri TYT Felsefe Bilginin İmkanı Problemi TYT Felsefe Bilgi ve Yaşam İlişkisi TYT Felsefe Varlık Felsefesi TYT Felsefe Açısından Varlık TYT Felsefe Metafizik Ontoloji TYT Felsefe Varlığa İki Farklı Yaklaşım TYT Felsefe Varlığın Ne Olduğu Problemi TYT Felsefe Çağdaş Varlık Felsefesi TYT Felsefe Ahlak Felsefesi TYT Felsefe Ahlak Felsefesinin Konusu TYT Felsefe Uygulamalı Etik TYT Felsefe Sanat Felsefesi TYT Felsefe Estetik ve Sanat Felsefesi TYT Felsefe Felsefe ve Sanat İlişkisi TYT Felsefe Sanat Felsefesinin Temel Kavramları TYT Felsefe Taklit Olarak Sanat TYT Felsefe Yaratma Olarak Sanat TYT Felsefe Oyun Olarak Sanat TYT Felsefe Güzellik Problemi TYT Felsefe Güzelliğin Nitelikleri TYT Felsefe Sanat Eserinin Özellikleri TYT Felsefe Sanata Etki Eden Unsurlar TYT Felsefe Ortak Estetik Yargılarının Varlığını Savunanlar TYT Felsefe Ortak Estetik Yargıların Varlığını Reddedenler TYT Felsefe Din Felsefesi TYT Felsefe Dine Felsefi Açıdan Yaklaşım TYT Felsefe Teoloji ile Din Felsefesinin Farkı Nedir ? TYT Felsefe Din Felsefesinin Temel Kavramları TYT Felsefe Din Felsefesinin Temel Problemleri TYT Felsefe Siyaset Felsefesi TYT Felsefe Siyaset Felsefesinin Temel Kavramları TYT Felsefe Egemenliğin Kullanış Biçimleri TYT Felsefe Bürokrasiden Vazgeçilir Mi ? TYT Felsefe Sivil Toplum Nedir TYT Felsefe Devlet Nasıl Ortaya Çıktı ? TYT Felsefe İdeal Bir Düzenin Olabileceğini Reddedenler TYT Felsefe İdeal Bir Düzen Olabileceğini Kabul Edenler TYT Felsefe Ütopyalar TYT Felsefe Birey ve Devlet İlişkisi TYT Felsefe Bilim Felsefesi TYT Felsefe Bilim İlişkisi TYT Felsefe Bilimin Tarih İçinde Gelişimi TYT Felsefe Ürün Olarak Bilim TYT Felsefe Etkinlik Olarak Bilim TYT Felsefe Bilimsel Yöntem TYT Felsefe Bilimsel Bilginin Özellikleri TYT Felsefe Bilimin Değeri TYT Felsefeye Giriş Soru ve Çözümleri TYT Felsefe Ahlak Felsefesi Soru ve Çözümleri