KARGO BEDAVA
4.8 (214 yorum)
850,00 TL KDV Dahil

SMMM Vergi Hukuku - Vergilemenin Ana Unsurları Konu Anlatımı

Sitemizin bu bölümünde SMMM Staja Başlama Vergi Hukuku - Vergilemenin Ana Unsurları konusunu anlatacağız. SMMM Vergi Hukuku Eğitim Setini sahip olarak, uzman kadromuz ile hazırlanan SMMM Vergi Hukuku Eğitim Setimde konu anlatımı, bütün konuya ait soru çözümlerini, çıkmış soru çözümleri, çıkabilecek sorularını rahatlıkla bulabilirsiniz.

VERGİLEMENİN ANA UNSURLARI

Vergi yükümlüsü vergi yasaları gereğince kendisine vergi borcu verilen kimsedir. Bu siyasi hukuki yaklaşımdır. Kamu maliyesinin iktisadı yaklaşımına göre bu birey vergi taşıyıcıdır. Ya da gerçek yükümlüdür. Vergiyi mamelekinden ödemek zorunda olan kişidir.

Yansıma : piyasa koşullarından yararlanılarak ödenmek zorunda kalınan verginin 3. kişilere aktarılması sürecidir.
KDV mal teslimi ve hizmet ifalarından alınan bir vergidir.

Mutavassıt yükümlü: bu aracı yükümlü, dağıtımcıdır. Kendisine yansıtılan vergiyi alıp diğerlerine yansıtır.
Yasal yükümlü  aracı yükümlü  kanuni yükümlü.

Vergi sorumlusu : vergi yükümlüsü bakımından asıl olan ödeme günüdür. Gerçek ya da tüzel kişi olması etkilemez. Herkes olabilir. Vergi yükümlüsü için kanuni ehliyet şart değil. Deli bir adam miras yoluyla bir köşke sahip olursa yine de vergi yükümlülüğü vardır.

Yansıma: piyasa koşullarından yararlanarak ödemek zorunda olduğu vergiyi 3. kişilere aktarmak. Gümrük vergileri ve KDVlerde yansıma mekanizması etki ediyor. Ödeme gücü vergide esas alındığından fiil ehliyetine sahip olmak gerekli değil. Tüzel kişiliği olmayan mal veya kişi oluşumları da vergi mükellefi olur. Vatandaş veya yabancı olma vergi yükümlüsü olmada kriter değildir. Sermayenin özel ya da kamuya ait olması vergilendirmesini değiştirmiyor. Rekabeti bozmamak için bu kural getirilmiştir.

Vergi sorumluluğu: şahsında vergiyi doğuran olay gerçekleşmemekle birlikte vergiye ilişkin ödevlerin vergi idaresine karşı yerine getirilmesi öngörülen kimse.
1) vergi sorumlusu vergi yükümlüsü değil.
2) Vergi sorumluluğunda ilke olarak doğan vergi borcu vergi yükümlüsünün malvarlığından ödenecek.
3) Eğer vergi sorumlusu yasada öngörülen hükümleri yerine getirmemesi hali oluşursa zararlar sorumlunun olur.

Vergi sorumluluğu  kanuni temsil
Stopaj sorumluluk ile ortaya çıkar.
Başkalarına ödeme yapanların o kişilerin gelir vergisini devlete öderken kazandığı sıfat stopajdır. Vergi sorumlusu ödemekle yükümlü olduğu vergiyi vergi yükümlüsünün malvarlığından ödüyor.

Verginin konusu: üzerinden vergi alınması öngörülen iktisadi unsurlar. Yasama organının üzerinden vergi alınmasını kararlaştırdığı her şey. Bizde gelir, servet ve harcama üzerinden vergi alınır. Belirli durumlarda yani hukuki olaylarda da vergi alınıyor. Hukuki muamelelerde işlem kağıda döküldüğü anda vergi söz konusudur. Vergi hukukunda bir zaman aşımı durumu var.

Vergi matrahı: iki yöntem vardır. Ad valorem ve spesifik matrah.

Vergi muafiyeti: bir vergi yükümlüsü tarafından belirlenen kişice vergi doğuran olay meydana gelmiş olmakla birlikte yasadaki açıklık gereği vergi dışı tutulmasıdır.

Vergi istisnası: verginin konusu açıkça vergi dışı bırakılıyorsa. Emeklilerin emekli sandığından aldığı maaşın vergi dışı olması gibi. Burada bir vergi istisnası söz konusudur. Eğer evi varda emekli ev için vergi vermeye devam edecektir. Sadece maaş vergi dışı bırakılıyor.

Kişi muaf tutuluyorsa  vergi muafiyeti
Konusu vergi dışıysa  vergi istisnası.
Diplomatlarda karşılık prensibine dayalı bir muafiyet söz konusudur. Muafiyet ve istisnalar geçici ve sürekli olabilir. Veraset ve intikal vericileri 1999 yılı itibariyle 9 milyar üstü ve 1. dereceden akrabalarda vergili altı ise vergi dışı bırakılmıştır.